Today.ua

В Антарктиді прискорено тане льодовик Судного дня: учені лякають змінами клімату та глобальною повінню

В Антарктиді прискорено тане льодовик Судного дня. Зупинити процес уже неможливо. Підсумком танення таких величезних покладів льоду може стати глобальна повінь і зміна клімату на всій планеті.

Про це попереджають вчені в дослідженні, яке було опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Йдеться про льодовик Туейтс, розташований у Західній Антарктиді. Свою другу назву - льодовик Судного дня він отримав через глобальну катастрофу, до якої може призвести танення такого об'єкта. Причина - у величезних розмірах цього льодовика. Він займає площу, що приблизно дорівнює площі штату Флорида. Природно, що в такому льодовику зосереджені колосальні запаси води. І якщо він розтане, це може призвести до підйому рівня світового океану приблизно на 60 сантиметрів.

Як встановили вчені, він став активно танути ще з 40-х років минулого століття, і відтоді цей процес не припиняється. Причому результати супутникового спостереження показують, що він став танути швидше. Щорічно з нього сповзають в океан мільярди тонн підталого льоду, що призводить до підвищення рівня світового океану.

Це ще не найгірша новина

Льодовик Туейтс стримує собою сповзання ще більшого масиву льоду. Він утримує від руйнування весь Західно-Антарктичний льодовиковий щит. Якщо вся ця махина сповзе в океан, то його рівень підніметься на 3 метри! А це вже означає затоплення величезної території суші.

Під землю підуть не тільки багато островів, а й буде затоплена значна частина материків. Залишаться на поверхні лише узвишшя. А це означає, що скоротиться територія, придатна для проживання людей і тварин.

Крім того, через сповзання такої кількості льоду відбудеться значне опріснення океанської води. А це призведе до зменшення її щільності та зупинки багатьох океанських течій, що впливають на погоду та клімат усієї планет. Передусім ідеться про Гольфстрім, що несе тепло в Європу і знижує екстремальну спеку в тропічній зоні.

Найсумніше, що навіть повний перехід людства на "зелені" технології вже не зупинить процес, що почався. Його лише можна трохи сповільнити. Тим більше, що початок танення льодовиків не пов'язаний з техногенним впливом цивілізації. Льодовики почали танути ще в 40-ті роки, коли вплив цивілізації на клімат не був критичним. Початок танення вчені пов'язують із явищем Ель-Ніньо, яке характеризується підвищенням температури поверхні води.

"Отримані дані є тривожними, бо вони свідчать про те, що великі зміни дуже важко зупинити. Якщо відступ крижаного покриву розпочався, він може тривати десятиліттями, навіть якщо глобальне потепління не посилюватиметься", - сказав Джеймс Сміт, морський геолог із Британської антарктичної служби та співавтор дослідження.

Нагадаємо, вчені прогнозують вимирання людства через кліматичні зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ