Today.ua

Оштрафують, затримають, примусять: що буде з тими, хто проігнорує закон про мобілізацію і сам не прийде до ТЦК

Новий закон про мобілізацію, який Верховна Рада вже ухвалила у другому читанні, зобов'язує усіх чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років) оновити свої військово-облікові дані. Якщо вони цього не зроблять, то до них будуть вжиті каральні заходи. 

Для оновлення даних дається 60 діб зі дня набрання чинності новим законом. Упродовж цих відведених законом двох місяців усі військовозобов'язані чоловіки, які ще не поновили своїх облікових даних, повинні будуть відвідати ТЦК, щоб актуалізувати інформацію про себе.

Втім, можна припустити, що громадяни, які ще досі цього не зробили, і тепер не побіжать до ТЦК. Якщо їм для цього "не вистачило" двох років, то двох місяців не вистачить і поготів. Новий закон про мобілізацію орієнтовно набуде чинності в середині травня. Отже, відлік почнеться саме із середини травня, а відповідальність за неявку до ТЦК для них настане у середині липня.

Яких заходів вживатимуть до злісних ухилянтів?

Перш за все, їх можуть покарати штрафом. Причому штраф буде чималий. Зараз він становить 1700 гривень. Однак у Верховній Раді вже готують до другого читання законопроект №10379, відповідно до якого за ухилення від військового обліку передбачені вже на порядок вищі штрафи: від 17 до 25 тисяч гривень.

Ще один засіб впливу на ухилянтів – це позбавлення права на керування автомобілем. Щоправда, таке рішення ухвалюється лише через суд.

Втім, цілком можливі варіанти, що автомобіля у чоловіка немає, і штраф йому заплатити також немає чим. Але й у такому випадку ТЦК знайдуть важелі впливу на ухилянта. Тут підключиться поліція. Правоохоронці матимуть право зупинити на вулиці будь-якого чоловіка та перевірити у нього документи. Якщо ж з'ясується, що він досі не оновив даних у ТЦК, то поліцейські матимуть право його затримати і примусово доставити у військкомат. Ну, а там вже відразу і дані актуалізують, і ВЛК змусять пройти, і видадуть повістку.

Нагадаємо, стали відомі особливості мобілізації засуджених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ