Today.ua

Мобілізація буксує: стало відомо, скільки чоловіків, що отримали повістки, приходять до ТЦК

Ситуація із мобілізацією в Україні вкрай напружена. Військовозобов'язані чоловіки воліють не потрапляти на очі працівникам ТЦК. Тож, навіть отримавши повістку, вони не квапляться до військкомату. На сьогодні лише двоє зі ста чоловіків, що отримали повістки, з'являються до ТЦК без спонукань.

Таку статистику оприлюднив колишній фронтовик і теперішній працівник ТЦК Володимир Гренюх. Безпосереднім "відловом" чоловіків на вулицях він не займається, а служить в охороні місць тимчасового перебування мобілізованих новобранців, в яких вони очікують відправки на полігон.

"Тут їх годують, надають спальне місце, загалом забезпечують усім необхідним. Сюди можуть приїжджати родичі мобілізованих, з ними зустрічатися. Це не тюрма, як хтось собі міг би подумати", – пояснює головний сержант взводу роти охорони.

Володимир каже, що нерідко спілкується з новобранцями і майже ніколи не стикався з агресією з їхнього боку. Люди все чудово розуміють і на все адекватно реагують, якщо з ними нормально спілкуватись.

Водночас він розуміє і мотиви поведінки своїх колег із Територіальних центрів комплектування, які безпосередньо займаються виявленням ухилянтів та їхньою доставкою до ТЦК. Звісно, деколи їм доводиться діяти жорстко. Але якщо не вдаватись до таких методів, то поповнення у військо взагалі не набрати. Адже тільки 2% із тих, що отримали повістки, з'являються згодом у ТЦК.

“Те, що зараз відбувається, є правильним. Зі 100% людей, які отримали повістки, приходять усього 2%. У мене є побратими, які вже загинули, а є ті, яких треба міняти. Зрозумійте правильно: бригади по 2-3 роки перебувають у зоні бойових дій, треба робити заміни. Мобілізація для цього й потрібна”, – наголосив військовий.

Сам Володимир потрапив на тилову роботу після двох контузій, отриманих на фронті. Тоді на лікування після них не було часу, а згодом усе це далося взнаки, і в чоловіка з'явилися серйозні проблеми зі здоров'ям. Саме тому його перевели в тил. Серед військових, які зараз проходять службу у ТЦК, він такий, скалічений війною, не один. Зовні наче все гаразд – руки-ноги на місці, але проблем зі здоров'ям вистачить не на одного.

Нагадаємо, нардеп Данило Гетманцев пропонує влаштувати розіграш лотереї серед військовозобов'язаних чоловіків. І ті, кому випаде жереб, підлягатимуть мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ