Today.ua

В Україні утворився гострий дефіцит фахівців: хто без проблем може знайти роботу

В Україні змінилася ситуація на ринку праці. Помітно зросла конкуренція на одні спеціальності і утворився дефіцит на інші. Стало відомо, хто навіть за умов повномасштабної війни може без проблем знайти роботу.

За даними порталу з пошуку роботи Work.ua, конкуренція на вакансії у січні 2024 року зросла на 42% порівняно з груднем 2023 року. Найлегше працевлаштуватися професіоналам у галузі медицини, а також тим, хто має робочу спеціальність.

Аналітики зауважили, що кількість резюме зросла на 24%. Максимальним попитом користуються вакансії, в яких зазначена дистанційна зайнятість. Відгуків на них у п'ять разів більше від середнього показника.

Спостерігається попит претендентів на роботу в онлайн-режимі у сфері IT-технологій та споріднених ним. Це Front-end розробники, Python-програмісти, Android-програмісти, програмісти Java, тестувальники, верстальники, веб-дизайнери та відеомонтажери.

Роботодавці фіксують низький попит на вакансії машиніста тепловоза, гірника, фахівця з каменеобробки, гастроентеролога, оториноларинголога, ендокринолога, онкохірурга та гірудотерапевта.

Максимум вакансія опублікована для операторів контакт-центру, ріелторів, правоохоронців, вчителів англійської мови, менеджерів по роботі з клієнтами, з продажу та розвитку, промоутерів, продавців-консультантів та домогосподарок.

У НБУ також проаналізували ситуацію на ринку праці. У регуляторі не очікують різкого збільшення кількості вакансій чи масових звільнень. Проте компанії планують кадрові перестановки, причому більше роботодавців мають намір скорочувати, а не розширювати штат.

Також з'ясувалося, що у січні у великих містах України почали підвищувати заробітні плати. Найбільше зросли оклади у Херсоні – у середньому там пропонують працівникам 22,5 тис. грн.

Нагадаємо про найзатребуваніших фахівців у Києві – для них багато пропозицій роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ