Today.ua

Українських біженців позбавлять грошової допомоги у Німеччині: названо причину

У Німеччині вирішили переглянути критерії до отримання грошової допомоги для українських біженців. Багатьом з них планують обмежити виплати.

Йдеться про громадян Україні чоловічої статі. Міністр внутрішніх справ федеральної землі Баварія Йоахім Геррман заявив, що не потрібно підтримувати фінансово тих, хто фактично мав би служити у ЗСУ та захищати свою державу. Він закликав припинити підтримку вказаних осіб.

Геррмана дивує, що українці отримують значно більші виплати, ніж мігранти з інших країн.

"Найменше, що ми можемо зробити, — це не виплачувати грошову допомогу чоловікам, які фактично зобов'язані проходити військову службу на своїй батьківщині в Україні. Ми прагнемо якомога більшої підтримки України, але водночас не може бути бонусів для ухилянтів", - зазначив чиновник.

Міністр уточнив, що у Німеччині кілька тисяч чоловіків призовного віку з України, які отримують "бюргергельд". Мова йде про аналог соціальної допомоги з безробіття. Він вважає, що ці громадяни важливі для оборони України.

Член Християнсько-соціального союзу назвав неправильним те, що українці отримують кошти одразу після прибуття – на відміну від інших біженців. Українські чоловіки мають значні пільги, тому у них значно менше причин якнайшвидше працевлаштовуватися.

За заявою берлінського сенату, українці зможуть залишатися у ФРН навіть з недійсним паспортом. Як відомо, українське МЗС вирішило призупинити надання консульських послуг чоловікам за кордоном. Але у Німеччині вирішили, що це не вплине на їх статус біженців. Видача або продовження посвідок на проживання не вимагає наявності чинного паспорта. Німецька влада може ідентифікувати особу іншими способами.

Зазначено, що у випадку відмови українського консульства або посольства у видачі або продовженні паспорта громадянину України, земельне управління у справах іноземців Берліну зможе видати тимчасовий проїзний документ для подорожей за кордон, що замінить паспорт. В уряді вказали, що ці заходи застосовуватимуться виключно в особливих випадках, якщо буде надано переконливі докази необхідності.

Раніше стало відомо, що у Німеччині виник гострий дефіцит фахівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ