Today.ua

У НБУ зробили заяву про пом'якшення валютних обмежень: “Ми відновимо курс на лібералізацію“

Валютні обмеження діють в Україні як для бізнесу, так і фізичних осіб. Голова НБУ Андрій Пишний зробив заяву про їхнє пом'якшення та курс на лібералізацію.

МВФ очікує, що НБУ розробить та погодить з ним стратегію курсової гнучкості валютної лібералізації. Регулятор вже підготував її. Голова правління Національного банку України Андрій Пишний повідомив про це на конференції Європейської Бізнес Асоціації Global Outlook.

Наголошено, що в умовах невизначеності не можна назвати конкретні дати, але йде робота над створенням системних передумов, які дозволять реалізувати валютну лібералізацію у три етапи.

За словами топ-менеджера НБУ, перехід на гнучкий курс долара дозволив усунути множинність. Наразі діють два курси валюти, спред між якими скоротився майже до 2%.

Повідомляється, що другим етапом валютної лібералізації стане послаблення обслуговування старих боргів бізнесу та для торговельного фінансування. Потрібно створити передумови для полегшення роботи підприємств, але НБУ проти індивідуальних рішень. Слід враховувати обмеженість ресурсів у вигляді експортної виручки та міжнародної допомоги.

"Ми бігаємо за схемами фіктивного імпорту, які знекровлюють золотовалютні резерви. Ми розуміємо, наскільки важливо дати бізнесу більше кисню. Ми хочемо йти за стратегією лібералізації, і ми так йтимемо. Ми відновимо курс на лібералізацію, коли ризики будуть керованими", — пояснив Пишний.

Глава Нацбанк наголосив, що в умовах повномасштабної війни перехід до гнучкого курсу є мегаскладним, але потрібним проектом, аби вітчизняна економіка абсорбувала зовнішні та внутрішні впливи.

Нагадаємо, що сьогодні, 14 лютого, НБУ ввів в обіг нову монету номіналом 5 гривень. Грошовий знак присвятили коханню – почуттю, яке не має меж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ