Today.ua

В Україні з'явились у продажу “капсули життя“: від чого вони рятують і скільки коштують

В Україні з'явились у продажу так звані "капсули життя". Це металеві бокси, які можна встановлювати всередині приміщень - житлових чи офісних. І в них можна ховатися під час обстрілів. Кажуть, що така капсула значно підвищує шанси на виживання під час ракетного обстрілу, проте стовідсоткової гарантії не дає.

Про те, як влаштовано це інженерне творіння, і скільки доведеться заплатити за право вижити, розповів OBOZ.UA.

Як влаштована "капсула життя"

Автор цієї конструкції - киянин Сергій Захрін. Зрозуміло, що чоловікові довелося взятися за конструювання такого виробу не від хорошого життя. Капсула являє собою металевий короб, у якому можуть розміститися кілька людей. Габарити і вага виробу залежать від передбачуваної кількості людей. Притулок для трьох матиме габарити 2х2x1 метри, а на шістьох - 2х2x1,4 метри. Вага короба, відповідно, становитиме 750 кг та 850 кг.

Природно, що таку махину підняти на поверхи складно або практично неможливо у зібраному вигляді. Тому в приміщення, де її встановлюватимуть, її заносять частинами. І вже безпосередньо в ньому збирають.

За задумом конструктора, капсула не стоїть окремо, а розташовується поруч із несучою стіною будівлі та до неї кріпиться. Тоді конструкція буде максимально міцною і зможе витримати великі навантаження. Конструктор каже, що в такому положенні вона витримає 40-тонне навантаження.

При цьому сам же Захрін підкреслює, що його капсула не врятує від прямого попадання ракети. Зате від осколків вона може врятувати.

Така капсула - не альтернатива сховищу, а просто більший шанс на виживання

Так, інженер-конструктор Дмитро Макогон каже, що безпеку під час обстрілу можуть гарантувати сталеві стінки завтовшки щонайменше 9 см, або бетонне перекриття завтовшки від 33 см.

"Саме від руйнування, вторинної дії, капсула б захистила. Але саме від первинного, від вибухової хвилі, яка зруйнувала метр бетону - ні. Вона з такою ж легкістю зруйнує таку капсулу з тонкими листами металу. Її можна назвати деякою альтернативою правилу "двох стін". Так, від осколків вибитого скла, думаю, вона чудово захистить, але не від осколків ракет", - зазначає Макогон.

Скільки коштує "капсула життя"?

Конструктор каже, що її собівартість на початку поточного року становила 53 тис. грн. А продають їх за ціною від 70 тисяч.

При цьому Захрін радить покупцям такої капсули виконати всередині "оздоблювальні роботи" самим. Зокрема, він рекомендує:

І найголовніше: не забути покласти в укриття набір інструментів, щоб за потреби капсулу можна було розкрити зсередини та вибратися звідти.

Нагадаємо, під Києвом чоловік сам побудував укриття від ракет окупантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ