Today.ua

Нацгвардії дозволять застосовувати проти громадян сльозогінний газ та електрошокери

Верховна Рада має намір розширити перелік примусових заходів, які військовослужбовці Нацгвардії зможуть застосовувати до українців. Зокрема, йдеться про використання кийків, електрошокерів та сльозогінного газу.

Сьогодні український парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт №10311. Він суттєво розширює перелік заходів фізичної дії, які нацгвардійці зможуть застосовувати до цивільних осіб.

Народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі повідомив, що документ підтримали 243 парламентарі. Законопроєкт передбачає внесення змін до закону "Про Національну гвардію України".

Якщо документ буде прийнято в цілому, то нацгвардійцям законодавчо дозволять використовувати проти громадян:

Нацгвардійці повинні будуть оцінювати ситуацію і залежно від скоєного правопорушення та поведінки людини приймати рішення щодо застосування того чи іншого спецзасобу. Вони будуть зобов'язані попередити порушника, що щодо нього буде застосовано нелетальний засіб та надати йому достатній час для припинення правопорушення.

Примусові заходи заборонено застосовувати до вагітних жінок, людей похилого віку та громадян з явними ознаками інвалідності. До малолітніх правопорушників спецзасоби можуть застосовуватися в тому випадку, якщо вони чинять груповий чи збройний напад та протистояти загрозі іншими методами неможливо.

Спецзасоби для зупинки автомобілів (наприклад, шипи) можуть застосовуватися, якщо водій намагається уникнути проходження перевірки на КПП, ігнорує правила дорожнього руху або не виконує законних вимог силовиків.

Нагадаємо, раніше Патрульна поліція України запропонувала посилити відповідальність для водіїв, які тричі на рік порушують правила дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ